سخن شهید
برادر و خواهر،
با نام من چه کار داری؟
من از نام وجان گذشته ام و راهم را انتخاب نموده ام،
بگو: راه تو چیست؟
شهید باقری
برادر و خواهر،
با نام من چه کار داری؟
من از نام وجان گذشته ام و راهم را انتخاب نموده ام،
بگو: راه تو چیست؟
شهید باقری
قسمت سوم:
1. در روایتی آمده است صد بار خواندن سوره ی دخان تا شب بیست و سوم برای شناخت این شب مفید است. در روایات دیگر نیز آمده است که به جای آن می توان هزار بار سوره ی قدر را خواند.
2. از کارهای مهم در این ماه، افطاری دادن به روزه داران است که پاداش آن زیاد می باشد.
3. از کارهای مهم دیگر در این ماه برای اهل علم، امامت جماعت و وعظ می باشد.
4. از اوقات مهم در ماه رمضان، شب قدر است. شبی که از هزار ماه، بهتر است. روایاتی داریم مبنی بر این که از هزار ماه جهاد، بهتر و از سلطنت هزار ماه،بهتر و عبادت آن ، بهتر از عبادت هزار ماه می باشد.در روایات اهل بیت نیز آمده است:« فرشتگان در شب قدر فرود آمده و در زمین پخش می شوند، بر مجالس مؤمنین گذشته، بر آنان سلام می کنند و برای دعاهای آن ها آمین می گویند، تا آنگاه که سپیده دم طلوع کند.»
5. سزاوار است شیعه ی امیر مؤمنان علیه السلام تمام سعی خود را جهت آمادگی برای اعمال این شب به کار گیرد؛ مثلاً مکان، لباس مناسب، عطر و صدقه ای تهیه و مضامین لطیفی را برای مناجات با پروردگار و کلمات برانگیزنده ای را در خطاب به معصومین علیهم السلام انتخاب کند. همچنین میهمانان مخصوصی را که مناسب با این شب می باشند و چند فقیر را برای صدقه دادن در نظر بگیرد.
قسمت دوم
1. از مراقبات این ماه، توسل در شب اول است.مهمترین کاری که سالک باید انجام دهد این است که در شب اول ماه به یکی از معصومین علیهم السلام که حامی و نگهبان آن شب است، مراجعه و با چهره ی آبرومند و نورانی او نزد پروردگارش، به درگاه خدا روی آورد.
2. از مراقبات این ماه، انجام دادن متناسب نوافل و مستحبات است. سزاوار است که سالک حال خود را بررسی و نشاط ، کسالت، کار، فراغت، نیرو و ضعف خود را نسبت به نوافل و مستحبات سنجیده و بعد از مراعات حال خود، به ترتیب، بهترین ها را انتخاب کند. در روایات زیادی آمده است که نوافل در این ماه، بیش از هزار رکعت است.
3. از کارهای مهم در این ماه، قرائت قرآن، دعا و ذکر است که باید از هر کدام مقدار معینی انتخاب و در هر روز انجام شود. دعای «ابی حمزه ثمالی» را نیز باید به اندازه ای که می تواند، در تمام شب ها یا یک شب در میان بخواند. هر روز یکی از دعاهای روز را خوانده و برای توفیق در شب قدر و شب عید فطر زیاد دعا نماید و نباید در روزهای جمعه، نمازی را که روایت شده است ترک نماید. از مهمترین دعاها در شب و روز، دعا برای ولیّ امر، خلیفه ی خداوند، امام زمان عج الله تعالی فرجه می باشد. و باید برای پدر، مادر، معلمین، برادران دینی،نزدیکان، همسایگان و هر کسی که حقی به گردن او دارد همچنین تمام مؤمنین، دعا و استغفار نموده و آنان را در دعاهایی که برای خود می نماید، شریک کند.
4. از اعمال مهم این ماه، غسل در شب و روز اول و شبهای فرد است. در روایت آمده است: «کسی که شب اول ماه رمضان، در رودی جاری غسل کرده و سی مشت آب بر سرش بریزد، تا ماه رمضان آینده پاک می شود» و «کسی که در اولین روز سال، در آب جاری غسل کرده و سی مشت آب بر سرش بریزد، این عمل، داروی یک سال او خواهد بود».
5. خوردن سحری مستحب است. روایت شده است : «سحری بخورید، گرچه جرعه ی آبی باشد، توجه داشته باشید که خدا بر کسانی که سحری می خورند، درود می فرستد.» باید به نیت استحباب سحری نزد خدا و نیرو گرفتن بر عبادت ها در طول روز، سحری خورد.
آداب ماه مبارک رمضان
قسمت اول:
از امیرمؤمنین علیه السلام روایت شده است: «نگویید رمضان؛ زیرا نمی دانید رمضان چیست؟ اگر کسی گفت، باید صدقه داده و روزه بگیرد؛ همان طور که خداوند فرموده است بگویید ماه رمضان.»
در اینجا گوشه ای از آداب این ماه مبارک و ماه مهمانی خدا را ذکر می کنیم:
1. مستحب است که در سحر و افطار، قبل از شروع و بعد از گفتن بسم الله الرحمن الرحیم سوره قدر خوانده شود.
2. بهترین دعایی که خوب است قبل از افطار خوانده شود، دعایی است که در اقبال آمده و مفضل بن عمر آن را روایت کرده است: «اَللّهُمَّ رَبَّ النُّور العَظیم …».
3. از مراقبت های ماه مبارک رمضان، پاک کردن دل با توبه ی صادقانه است.
4. از دیگر مراقبت های این ماه، پاکیزه نمودن مال با دادن خمس است تا غذا، لباس، مکان و هر چیزی که روزه دار در آن دخل و تصرّف می کند، پاک شود.
5. باید برای شروع خوب سال، تلاش کند. روایات زیادی داریم که: «ماه رمضان، ابتدای سال است؛ اگر انسان در این ماه، خود را سالم نگه دارد، تمام سال سلامت خواهد ماند.»